4747 66 38 - 051

آرامش، آگاهی، تغییر مثبت و زندگی بهتر

آرامش مگ؛ مجله اینترنتی آرامش ماندگار

آگاهی، نخستین گــام برای رسیدن به آرامش ماندگار

ویژگی های روانشناس خوب چیست؟ بهترین روانشناس و مشاور

5/5

ویژگی های شخصیتی یک روانشناس خوب

روانشناس خوب دارای ویژگی ها و نشانه هایی است که نه تنها در بررسی مدارک تحصیلی و مدارج علمی وی باید مشاهده کرد بلکه در فرآیند یک جلسه مشاوره و پیشینه کاری او به خوبی تشخیص داده شده و درک میگردد.

ما سعی میکنیم در مطالب ذیل برخی از ویژگی های شخصیتی، علمی و مهارتی روانشناس خوب را معرفی کرده و مخاطبمان عزیزمان را نسبت به انتخاب درست درمانگر و مشاور خود یاری نماییم.

– مدارک تحصیلی مرتبط

قطعا اولین اصل و ضروریت برای مشاور یا روانشناس بودن، گذراندن دوره های تحصیلی مرتبط در رشته های روانشناسی و مشاوره با حداقل مدرک کارشناسی ارشد میباشد. رشته های روانشناسی در زیر شاخه های بالینی و عمومی، رشته های مشاوره در زیر شاخه های خانواده، تحصیلی و شغلی  نیز روانشناسی کودکان استثنایی در حیطه اختصاصی خود میتوانند فعال و مشغول باشند.

در این بین رشته روانشناسی بالینی با توجه به گستردگی و عمق مطالب آموزشی بیشتر در درمان های بالینی مطرح بوده و حوزه فعالیت گسترده تری داراست.

– گذراندن دوره ها و کارگاه های آموزشی

البته گذراندن دوره ها در حیطه درمانگری یک ضرورت نیست اما اگر درمانگری در حیطه خاصی ( بعنوان مثال وسواس، افسردگی و…) فعالیت دارد بهتر است دوره ها  و کارگاه های مرتبط با آن را گذرانده باشد. قطعا گذراندن این دوره ها موجب عملکرد درمانی بیشتر و ارتقاء اثزبخشی فرایند درمان وی خواهد شد. به هر حال درمان و درمانگر بودن نیاز به کسب مهارت و اطلاعات کافی دارد که یکی از راه های آموزش و کسب این اطلاعات گذراندن دوره ها و کارگاه های تخصصی است.

– پیشینه درمانگری

پیشینه درمانگری به سابقه درمانگری او، رضایتمندی مراجعین و حتی نداشتن پرونده های قضایی میباشد. بی شک درمانگر خوب در محل فعالیت خود دارای احترام و جایگاه میباشد و مراجعین او در هر تعدادی که باشند رضایت نسبی از درمانگر داشته و نسبت به ادامه جلسات خود راقب هستند. در این حیطه حتی سابقه درمانگری او در مراکز قبلی را میتوان بررسی نمود و اطلاعات کاملتری کسب کرد. در نهایت این نکته ضروریست که همیشه درمانگرانی که بیشترین مخاطب را دارند بهترین نیستند چرا که ویزیت کردن مراجع در طول یک روز بیش از تعداد مشخصی موجب فرسودگی درمانگر و کاهش عملکرد وی خواهد شد.

– دلسوز بودن و همدردی کردن با مراجع

یک روانشناس خوب علاوه بر دارا بودن دانش کافی در زمینه روان شناسی و قابلیت بکارگیری آن معلومات تخصصی در روند درمان، می بایست دیدی خالی از قضاوت، پیشداوری و مملو از درک و همدلی داشته باشد. این درک و همدلی باید به گونه ای باشد که مراجع به آسانی حرف ها و مشکلات خود را بیان کند و از مقاومت برای ابراز مشکلات خود بپرهیزد. در واقع یک متخصص روان شناسی می بایست روابطی عمیق ولی سالم با اشخاص برقرار کند؛ تا آن ها بستری مناسب برای بیان مشکلات شان فراهم ببینند و به وی اعتماد کنند.

این ویژگی یعنی درمانگر مشکل مراجع را در جلسه مشاوره بخشی از مشکل خود دانسته و با تمام وجودان را حس کرده و درک میکند.

یک روانشناس باید شنونده ی خوبی باشد.

شنونده خوب بودن به روانشناس این امکان را میدهد تا کم و کیف مشکل مراجع را به خوبی فهمیده و از سطح و عمق آن اطلاعات کافی بدست آورد. حتما میدانیم که لزمه یک درمان خوب، تشخیص خوب میباشد و تشخیص خوب حاصل نمیگردد مگر اینکه در درجه اول شنونده خوبی باشیم. روان شناس باید یک شنونده ی فعال باشد و گفته های درمانجو را به خوبی بررسی و تحلیل کند.

– مهارت های ارتباطی قدرتمند

حل شدن مشکلات بسیاری از مراجعین در گرو حل تعارض آن ها با خانواده و اشخاص وابسته است که هیچوقت نتوانسته اند حرفشان را از طریقی درست به آن ها بیان کنند. گاهی ضروری است روان شناس، مداخلاتی در جهت برقرار شدن رابطه درست بین افراد خانواده، انجام دهد. در این مورد روان شناس خود باید مهارت در برقرای رابطه مؤثر را داشته باشد.

بهترین روانشناس

– داشتن سلامت روان

سلامت روان در درمان مبحث بسیار مهمی است. تصور کنید روانشناسی که خودش دارای اضطراب باشد یا پرخاشگری هایش را نتواند کنترل کند! روانشناسی که روابط سازنده و موثری در محیط کار یا در منزل با دوستان و خانواده خود ندارد!! آیا از این روانشناس میتوان امید این را داشت که در درمان اضطراب  مراجعش موصر باشد؟! آیا میتوان امید بهبودی مشکلات مراجع را از وی داشت؟! البته این به این معنا نیست که روانشناس در طول زندگیش با مشکلات مواجه نمیشود بلکه منظور این است که در مواجه شدن با مشکلات توانایی مثابله موثر با آنها را دارد.

 رفتار و گفتار روانشناس متین و سنجیده

روان شناس باید فن بیان خوب داشته باشد و بتواند مراجع را بسوی خود جذب کند. درصورتی که مراجع با روانشناس حس راحتی کند روند درمان و کیفیت گفتگو بهبود می یابد. فن بیان مهارتی است که یک روانشناس خوب باید به خوبی آن را بیاموزند. درمانجو یک جلسه ی خشک و بی روح را دوست ندارد. یک روان شناس خوب کسی است که اعتماد به نفس دارد و شایستگی خود را در رفتار و گفتارش آشکار میکند .

– رازنگهدار خوب باشد

رازداری از مهمترین خصوصیات روانشناس خوب است. روانشناس هیچوقت گفته ها و رازهای درمانجوی را برای افراد دیگر آشکار نمی کند. آنچه در اتاق روانشناس گفته و شنیده میشود همان جا می ماند و از اتاق بیرون نمی رود. پس چنانچه کسی پیش روانشناس برود و بگوید به همسرش خیانت کرده یا سرقت کرده نباید نگران باشد زیرا روانشناس رازنگهدار خواهد بود. تنها زمانی روانشناس گفته های مراجع را برای سایرین بیان میکند که یک مرجع قضایی مثل دادگاه برای روشن شدن یک پرونده مثل قتل به گفته ها احتیاج داشته باشد.

– بروز کردن دانش و معلومات تخصصی

روانشناسی یک علم است و مانند هر دانش و علم دیگری در حال پیشرفت و کشف معلومات و یافته های جدید است. بنابراین روانشناس خوب نیز هم راستا با پیشرفت این علم، دانش خود را بروز کرده و حتی خود وی نیز بعنوان یک اندیشمند در ارتقاء این حیطه فعال و مسمر ثمر است. مطالعه و تحقیق در مقالات علمی میتواند از هر روانشناسی یک درمانگر خوب و توانمند بسازد به شرط داشتن سلامت روان و سایر ویژگی های مهم حرفه ای.

  – پیگیری و بررسی مداوم وضعیت درمانجو

روانشناس خوب نسبت به حال مراجع بعد از اجرای جلسات و در طول درمان حساس بوده و پیگیری های مداوم دارد. در واقع باید به طور هفتگی پرونده ها را بررسی نموده و مراجعینی که برای حضوران دچار وقفه یا تاخیر شده اند را پیگیری نماید. با ارزیابی های مداوم میزان تغییر و اثربخشی جلسات را بررسی نموده و در صورت موثر نبودن از ارجاع وی به درمانگر دیگر امتناع نکند.

– نصیحت یا توصیه کار روانشناس خوب نیست

یک روان شناس خوب به شما توصیه یا نصیحت مستقیم نمی کند( مگر در وضعیت اضطراری) و سعی میکند توانایی حل مسأله را اموزش دهد تا خودتان بتوانید مشکلتان را حل کنید. در واقع او مهارت درمان شدن را به مراجع می آموزد و او را برای مواجهه با تمامی مشکلات کم و زیاد پیش رویش آماده و مقاوم میکند.

وی با همکاری شما مشکل مطرح شده را تحلیل و به شما کمک میکند که بهترین انتخاب را داشته باشید ولی بجای شما انتخاب نمی کند. این ضرب المثل قدیمی در جلسات مشاوره کاربرد زیادی دارد:روان شناس خوب کسی است که به شما ماهیگیری یاد بدهد نه ماهی!

روان شناس باید شکیبا و بردبار باشد.

بگذارند درمانجو هر چقدر که می خواهد سخن بگوید روانشناس باید به یاد بیاورد که  باید شنونده ی خوبی باشد برای درک مشکل مراجع و تشخیص اختلال نباید شتاب کند تعجیل کردن و کم حوصلگی را کنار بگذارد. تشخیص شتاب زده امکان دارد خطا باشد. همان گونه که میدانید بعضی از اختلالات روان شناختی نشانه های نزدیک به هم دارند پس شکیبایی رمز پیروزی است.

روان شناس به دنبال درمان است نه درآمدزایی.

هر کسی برای طی کردن زندگی خود نیازمند این است که درآمد داشته باشد، روان شناسان هم بر پایه ی خدمات درمانی که به درمانجو می‌دهند از وی پول می گیرند. روانشناس خوب تمرکز و توجه خود را روی فرآیند درمان مراجع می گذارد نه اینکه نگاه خود را به ساعتش بیاندازد که با پایان جلسه از وی پول بخواهد.

هدف درمانگر باید درمان خوب باشد نه درآمدزایی خوب!!

تماس با مرکز تخصصی مشاوره و رواندرمانی آرامش ماندگار

رزرو نوبت مشاوره

آدرس: مشهد، بلوار پیروزی، بین پیروزی ۶۴ و میدان حکمت، ضلع غربی میدان، پلاک ۱۲

تلفن‌های تماس:
۰۵۱۳۸۶۶۴۷۴۷

۰۹۰۳۰۹۳۴۷۴۷

ایمیل روابط عمومی:
info[at]arameshcc.com

مشاوره خدمات:

همکاران ما در

واحد پذیرش

پاسخگوی شما خواهند بود

4747 66 38 - 051

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نویسنده:

آرامش ماندگار

آرامش ماندگار