4747 66 38 - 051

آرامش، آگاهی، تغییر مثبت و زندگی بهتر

آرامش مگ؛ مجله اینترنتی آرامش ماندگار

آگاهی، نخستین گــام برای رسیدن به آرامش ماندگار

روانشناس خوب کودک برای اعتماد بنفس کودکان

5/5
راه کارهای افزایش اعتماد بنفس در کودکان

اعتماد به نفس از مهمترین ویژگی های شخصیتی است که تمام افرد موفق با خود به همراه دارند. این ویژگی مهم شخصیتی مانند بذر یک نهال از همان ابتدای تولد در ما وجود دارد، اما مسایل بیرونی و محیطی در رشد مطلوب یا ضعیف آن نقش دارد. از مهمترین عوامل بیرونی و محیطی تاثیر گذار بر اعتماد به نفس کودکان، رفتار والدین و فرایند ارتباط والد-فرزندی است. همچنین عوامل وراثتی و فیزیولوژیکی همچون هوش کم، قد کوتاه یا بلند، چهره زشت یا زیبا و… میتوانند مسیر رسیدن به اعتماد به نفس و رشد این بذر دورنی بلقوه را با چالش مواجه کنند.

اعتماد به نفس از اهرم های اساسی برای رسیدن فرد به موفقیت و رسیدن به سلامت روان است. فردی که به خودش و توانایی هایش اعتماد کرده، میتواند مشکلات متعدد و متنوع زندگی را پشت سر گذاشته و از آنها با موفقیت عبور کند. میتواند انگیزه و امید برای داشتن زندگی بهتر را در ذهن خود بارور کند و با تلاش و پشتکارش، این مسیر را بپیماید. اعتماد به نفس مانع درگیر شن با بسیاری از اختلالات روحی-روانی محسوب شده و مانند یک دژ محکم در مقابل اضطراب و افسردگی از روان فرد محافظت میکند.

والدین اگر نتوانند اعتماد به نفس مطلوبی در فرزندانشان ایجاد نمایند، در واقع شاید تمام زحمات دیگرشان برای ساختن آینده ای بهتر برای او، بر باد رفته باشد.

در زیر برخی راهکارها جهت ایجاد و تقویت اعتماد به نفس در فرزندانتان معرفی میشود:

اعتماد به نفس کودکان

۱ ابراز محبت و عشق و علاقه همیشگی

آیا میشود ارزش و جایگاه عشق و علاقه والدین نسبت به فرزند را نادیده گرفت یا نسبت به آن اهمیت قایل نشد؟! والدین اگر به تاثیر و ارزش واقعی ابراز محبت صحیحشان نسبت به فرزند خود آگاهی واقعی داشته باشند، هرگز نسبت به چنین مهمی غفلت نخواهند کرد. فرزندی که از پدر یا مادرش محبت میبیند خودش را ارزشمند دانسته و به اعتماد به نفس مطلوب میرسد. احساس پذیرش از سوی والدین را کسب کرده و برای پذیرفته شدن و ارزشمندتر شدن در جامعه تلاش خواهد کرد.

۲- ارتباط صمیمی و دوستانه برقرار کنید و به او گوش کنید

ارتباط صمیمی با والدین ساخته نمیشود مگر با حضور والدین در کنار فرزندانشان. باید پدر و مادر لحظاتی را به طور روزانه در کنار فرزند و برای او اختصاص دهند. باید دانست که هیچ کادو یا هدیه ای برای کودک ارزشمندتر از ارتباط صمیمانه اش با والدینش نیست. اگر کودکتان نیاز به حرف زدن دارد، بایستید و به چیزی که برای گفتن دارد خوب گوش دهید. او نیاز دارد احساس کند که افکارش، احساساتش، خواسته‌ها و نظراتش مهم هستند. به او کمک کنید با نام گذاشتن روی احساساتش با آن‌ها راحت کنار بیاید. بگویید «می‌فهمم که ناراحتی، چون نمی‌توانی به آن مهمانی بروی». با پذیرفتن احساساتش بدون قضاوت درباره آنها، به احساسات او اعتبار می‌بخشید و نشان می‌دهید که برای چیزی که می‌خواهد بگوید ارزش قایلید. اگر احساسات خودتان را با او سهیم کنید مثلا اگر بگویید: «من نگران مامان بزرگم. خیلی مریضه»، او ت که هم در بیان احساسات خودش اعتماد به نفس پیدا می‌کند.

۲- از کودکتان حمایت کنید اما دخالت خیر

در روابط اجتماعی کودکتان با دوستان، همکلاسی ها و … هرگز به طور مستقیم وارد نشوید، بلکه همواره بعنوان یک مربی خوب راهکارهای مقابله با مسایل و مشکلات ارتباطی اش را به وی آموزش بدهید. بی اعتنایی کردن به این مسایل و مشکلات میتوانند احساس تنهایی و ضعیف بودن را به وی بدهد اما حمایت و آموزش شما به وی بسیار کمک کننده و ثمربخش است.

۳- حق انتخاب دادن به کودکان متناسب با سن

رفتارها و دامنه انتخاب های کودک خود را محدود نکنید! برای کودک تان شرایطی را مهیا کنید که بتواند انتخاب کند. بگذارید میان کیف صورتی و قرمز امکان انتخاب داشته باشد، با این کار شما به کودک تان راه های اتخاذ تصمیم را آموخته اید. حس خلاقیت کودکان را به کار اندازید و آنها را تشویق کنید تا با شما در کارها سهیم شوند. تا آنجا که امکان دارد در کار آنها دخالت نکنید. اگر کودک تان علاقمند به آموختن مهارتهای خاصی است، برای آموزش آن مهارت برای او زمان صرف کنید. اگر در هنگام فعالیتی کودک شما باعث ریخت و پاش و کثیفی منزل شد، با او برخورد نا مناسب نداشته باشید، زیرا اغلب فعالیت کودکان با ریخت و پاش و شلوغی همراه است . به فرزندتان مسئولیت هایی مناسب با سن شان واگذار کنید این باعث احساس ارزشمندی می شود.

۵-  رویارو کردن کودک با ترس هایش

کودکان بخاطر قوی بودن قدرت تخیلشان و با توجه به اینکه توانایی مجزا کردن چیزهای خیالی را از موضوعات واقعی ندارند، معمولا دچار ترس هایی میشوند. بهترین رفتار والدین در قبال این ترس ها این است که در عین درک کردن و شنیدن نگرانی های فرزندشان، با رویکردی تدریجی او را با ترس هایش مواجه کنند. قطعا دور کردن و فراری دادن فرزند از موقعیت ترس آمیز تاثیر خوبی در اعتماد به نفس کودک نخواهد داشت.

۶تشویق کردن کودک

تشویق کردن کودکان

کودکان با پی بردن به تشویق والدین چه به صورت کلامی، عملی یا دادن جایزه، متوجه میشوند که توانایی انجام کاری را به صورت موفقیت آمیز داشته اند و در شکل گیری اعتماد به نفس بیشتر کمکشان میکند.. این تشویق ها باید در خصوص رفتارهای مثبت و مطلوب انجام گردد نه بخاطر داشتن ویژگی هایی که خودش در بدست اوردنشان تلاشی نداشته مانند زیبایی و…

۷مقایسه نکردن رفتار کودک خود با کودکان دیگر

وقتی کودکتان را صرفنظر از توانایی هایش، مشکلاتش، اخلاقش، یا قدرتش می‌پذیرید، به او بیشترین کمک را می‌کنید. بنابراین، او را در عشق خود غرق کنید. نظراتی مثل «چرا سعی نمی‌کنی مثل برادرت باشی؟» یا «چرا مثل دوستت مودب نیستی؟» فقط کودکتان را به یاد مشکلاتش می‌اندازد و در او احساس خجالت، حسادت و رقابت را تشدید می‌کند. هیچ انسانی شبیه دیگری نیست و هیچ انسانی بی عیب و نقص نیست. فرزندتان را با تمام نقاط قوت و ضعفش بپذیرید و به او امکان « بهتر شدن» بدهید.

۸تجربه کردن ریسک های سالم توسط کودک

به کودک خود اجازه‌ی تجربه‌های کم خطر را بدهید .کودکتان را به کشف چیزی تازه، مثل خوردن غذایی متفاوت، یافتن دوستان تازه، یا اسکیت سواری تشویق کنید. با این که همیشه احتمال شکست وجود دارد اما بدون ریسک کردن موفقیت هم به دست نمی آید. مثلا سعی نکنید به محض این که از خواندن کلمه‌ای دشوار احساس یاس کرد، او را «نجات» دهید. پریدن وسط کار او و گفتن این که «خودم می‌کنم» او را وابسته بار می‌آورد و اعتماد به نفس ِ او را کم می‌کند. شما با برقراری تعادل در نیاز به حمایت از او و نیاز او به تجربه کردن کارهای تازه اعتماد به نفسش را شکل خواهید داد.

۹آموزش مثبت اندیشی به کودکان

مثبت اندیشی همواره و در هر سنی باعث کاهش ترس و اضطراب و افزایش اعتماد به نفس می شود. چنانچه شما از نقاط قوت کودک خود تعریف کنید، این عمل مانند یک ذره بین، رفتارهای مثبت آنها را بهتر نشان می‌دهد و در نتیجه باعث پیشرفت و افزایش روحیه کودکان می گردد و باعث می‌شود خودش را بیشتر باور کنند. سعی کنید به او یاد بدهید تا در بدترین شرایط سعی کند شرایطی بدتر از آنچه هست را تصور کند و اصطلاحا « نیمه پر لیوان» را ببیند. در عین واقع بینی « مثبت اندیش» باشد.

۱۰تقویت مهارت های اجتماعی کودکان

هیچگاه نگذارید کودکان به گوشه گیری و خجالتی بودن عادت کنند و روابط اجتماعی آنها را تقویت کنید. مطمئن باشید که این مسئله در اعتماد به نفس آنها تاثیر بسزایی دارد زیرا روابط اجتماعی افراد یکی از مهمترین قسمت‌های زندگی هر فردی است.

در حضور دیگران اشتباهش را بازگو نکنید

هیچ انسانی دوست ندارد از او در حضور دیگران انتقاد شود یا مورد سرزنش قرار گیرد. کودکان بویژه بعلت بالابودن جایگاه والدین در ذهنشان هرگز دوست ندارند از جانب والدین مورد سرزنش، تحقیر، ایرادگیری و … قرار گیرند. و اگر این رفتارها در حضور دیگران انجام شود بسیار مخرتر خواهد بود.

جریمه کنید نه تنبیه

تنبیه کردن با روش های خشونت آمیز یا طرد کردن و قهر، به طور مستقیم اعتماد به نفس کودک را نشان میگیرد. تنبیه کردن با این روش ها به کودک این حس را میدهد که برای والدینش ارزشمند نیست و حتما نقصهای بزرگی در وی وجود دارد که برای آنها اینچنین مورد رفتارهای منفی قرار میگیرد. تنبیه به کودک یاد میدهد که خشونت یک رفتار است و میتواند از آن در روابط اجتماعی خود استفاده کند. تنبیه سازندگی را نمی آموزد بلکه تخریب ر یاد فرزندتان میدهد. بهترین جایگزین تنبیه، جریمه کردن با استفاده از اصول اصلاح رفتار است.

نتیجه گیری:

اعتماد به نفس یک عنصر شخصیتی بسیار مهم است که قابل ساختن و تقویت کردن است. و مهمترین سازندگان این خصیصه مهم شخصیتی، رفتار و روش های تربیتی والدین در قبال فرزندانشان است. والدین از طریق بالا بردن دانش و اگاهی خود در این زمینه میتوانند موفق باشند و در این راستا میتوانند از  جلسات مشاوره با روانشناسان کودک و نوجوان بهره بگیرند.

تماس با مرکز مشاوره و رواندرمانی آرامش ماندگار

رزرو نوبت مشاوره با روانشناس

آدرس: مشهد، بلوار پیروزی، بین پیروزی ۶۴ و میدان حکمت، ضلع غربی میدان، پلاک ۱۲

تلفن‌های تماس:
۰۵۱۳۸۶۶۴۷۴۷

۰۹۰۳۰۹۳۴۷۴۷

مشاوره خدمات:

همکاران ما در

واحد پذیرش

پاسخگوی شما خواهند بود

4747 66 38 - 051

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نویسنده:

آرامش ماندگار

آرامش ماندگار